Пролет – сезонът на зеленината

По всичко личи, че вече е пролет – сезонът, когато предпочитаното място за учене е сред самата природа в изследване на промените, настъпили след зимния покой. В разходките сред природата, в парка или в зоопарка може да откриете невероятни помощници при онагледяване на жизнените процеси при растенията, животните и птиците, както и да си съберете достатъчно природни материали за работа по-късно в класната стая. За въведение в пролетната тема може да поканите щедрата Баба Марта, която да разкаже на децата как се е подготвила за срещата си с тях, какво е видяла пътьом, кои птици и животни в гората е закичила с мартенички, какви цветя е набрала в кошничката си. А може да използвате видеото “Пролет” с подбрани илюстрации за основните промени, настъпващи през този сезон.

Разбира се, пролетната тема не свършва с гостуването на Баба Марта. Предстои изследване на признаците на пролетта и времето, запознаване с минералите, почвите, червейчетата, кръговрата на водата, жизнените цикли на растения, животни, жаби, насекоми и птици, грижите за растенията, градинарските умения, природните явления – дъжд, гръмотевици, дъга.

Различни семена, листа или цветя може да ползвате като природни материали в преподаването на математика или понятия за грамотност. Ако привлечете родители, приятели или специалисти градинари, със сигурност ще подобрите социалните умения на децата в опитите им да обгрижват посадените от самите тях семенца на зеленчуци или други растения. В допълнение, при една разходка в местния зоопарк, експертите по зоология ще ви запознаят с навиците на животните през пролетта. Съчетани с приятното и топло време, с игрите на открито и продължителната разходка на чист въздух, уроците за пролетта ще се превърнат в незабравимо изживяване за малките любознайковци.

 
 
 
 
 
 
Активности на тема “Пролет”
 
 

Има толкова много забавни концепции, които може да вплетете във вашите учебни дейности на тема “Пролет”. За изучаването им обаче може да групираме в няколко основни групи учебните дейности: арт проекти, научни мисии, еко лабиринти.

Арт проекти:
  • моделиране на цвете или дъга от пластилин, моделин или глина
  • апликация на кокиче от готови шаблони
  • рисуване или оцветяване на пролетен пейзаж с тампон и темперни бои
  • изработване (рисуване) на пчелички от бели камъчета
  • изработване на пролетна картичка
  • цъфтящо цвете в саксия
Научни мисии:
Еко лабиринти:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Зюмбюли от цветна хартия

Зюмбюли от цветна хартия

 Грижи за пролетните цветя

Грижи за пролетните цветя

 Пролетно пано - акварел, оригами

Пролетно пано - акварел, оригами

Приятни мигове!