Минерали

Минерали, кристали, камъчета – три различни понятия за назоваване на неорганичните вещества, каквито със сигурност сте намирали по време на своите разходки сред природата. Дали обаче находката е “съкровище”, или обикновена скала, предстои да научим в днешната ни среща.

Твърдите вещества, които се срещат естествено, са минерали. Те са неорганични и не произлизат от растения, животни или други живи организми. Притежават структура, която ги прави да изглеждат кристални, и тя винаги е фиксирана химично – специфичен минерал ще има една и съща комбинация от елементи. Минералите може да се открият както на повърхността на Земята, така и на голяма дълбочина под нея. Създадени са от интензивната топлина и налягане дълбоко под земната кора, в земната мантия, в продължение на милиони години.

Странно или не, но от минералите са изработени много предмети, които използваме в ежедневието си, че дори не обръщаме внимание на този “незначителен факт”. Навсякъде около нас има минерали – в прозорците на домовете ни, в стиковете за дезодорант, в кенчетата за сок, в пастата за зъби, в храната, в млякото, в компютрите и телефоните ни дори. Ето защо е хубаво да познаваме минералите, да умеем да ги отграничаваме от скалите и да сме наясно с характерните им особености.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Описание на минералите
 
 
 
 
 
 

Съществуват много физически характеристики, които учените геолози използват, за да идентифицират или наименуват различните минерали. Най-често срещаните са:

 • Цвят – По цвета на минерала се разбира какъв тип е той.
 • Блясък – Дали минералът става матов или лъскав, когато светлината се отразява върху него. 
 • Ивица – Това е характерният цвят, който минералът прави, когато се търка върху нещо друго. 
 • Твърдост – Минералозите използват специален тест, наречен Mohs Hardness Scale, за да идентифицират твърдостта на минерала, като го надраскват с различни метални предмети.
 • Специфична гравитация – съотношението между плътността на минерала и плътността на водата при температура 4°C.
 • Фрактура/разцепване – как минералът се разпада (ломи) на парчета при удар.
 
 
Как да идентифицираме минерали?
 • Предверително трябва да сме си събрали минерали от разходките ни сред природата.
 • Номерираме ги.
 • Разчертаваме диаграма с 6 колони, като във всяка от тях вписваме следното: №, цвят, блясък, твърдост, ивици, специфично тегло.
 • Определяме и записваме цвета на всяка от номерираните мостри.
 • С помощта на фенерче осветяваме всяка от мострите и проверяваме през лупа дали минералът е матов, метален, лъскав, стъклен, смолист, перлен, мазен или копринен. Смолистото означава, че прилича на дървесен сок, а перлено – че прилича на перла.
 • Определянето на твърдостта е свързано с предварително набавяне на някои метални предмети (медна монета, стоманен гвоздей и джобно ножче), както и познаване на скàлата на Моос. Доказано е, че има меки скали и затова първият инструмент за проверка на твърдостта е човешкият нокът. Надраскваме с нокът всяка от мострите. Ако забелязваме следа, значи това е под 2,5 по скàлата за твърдост. Продължаваме теста с монета и наблюдаваме за белег. При наличие на следа това е под 3,5 по скàлата за твърдост. Обследването продължаваме с джобно ножче (5,5) и стоманен гвоздей (6,5), като наблюдаваме дали по мострите има следа. Разбира се, възможно е в полевата ни лаборатория да е попаднал минерал с по-голяма твърдост и предложените варианти за тестване да се окажат неефективни. Тогава взимаме минерала и с него надраскваме стъкло. Ако забележим следа, това е над 7 по скàлата за твърдост.
 • Върху неполиран порцелан притискаме и разтъркваме всяка от мострите, за да определим цвета на оставената ивица. Понякога цветът на ивицата се различава от цвета на минерала.
 • За да измерим специфичното тегло, първо претегляме на кухненска везна всяка от мострите. Записваве резултатите на отделен лист. След това поставяме контейнерче в купа и го напълваме догоре (до ръбчето) с вода. Внимателно поставяме минерала в контейнера. Ще излезе вода в купата. Изливаме я в мерителна чаша и записваме резултата. Разделяме теглото на минерала в грамове на обема на водата в милилитри и така ще изчислим специфичното тегло на всеки минерал.