Метеорологична станция

Какво си представяте, когато чуете думата „време“? Как времето влияе върху нашето ежедневие? Какво общо има температурата с времето? Знаете ли какво представлява въздушното налягане? По какъв начин атмосферното налягане влияе на времето? Как може да опишете вятъра? Защо е нужно да знаем посоката и силата на вятъра? А какви валежи има? Как може да измерим дъжда? 

Въпросите са много, но на повечето от тях ще ни отговори всяка една метеорологична станция. Все пак метеорологията е наука, изучаваща промените в атмосфера. Сега нека се опитаме да изясним как да набавим информация, свързана с времето. Вероятно се нуждаем от специални уреди, с които да измерим вятъра, дъжда и температурата. Нуждаем се от анемометър, дъждомер, барометър и термометър. Как си ги представяте? В миналото как хората са измервали времето?  

Изчакваме предположенията на децата.

В по-стари времена хората са умеели да разчитат природните знаци. Например една борова шишарка ги е осведомявала дали скоро ще вали дъжд, или времето ще е слънчево. Тя е била нещо като естествен барометър – колкото по-прибрани са люспите на шишарката, толкова влажността във въздуха е по-голяма, и обратно – колкото са по-разтворени, толкова по-слънчево ще бъде. Но да речем, че държите да предвидите с по-голяма точност силата и посоката на вятъра или количеството валежи как биха изглеждали вашите изобретени уреди за времето?

Изслушваме мнението на децата. Някой може да предложи да държи дълга хартиена лента във въздуха като ветропоказател. На друг може да му хрумне да намокри показалеца си в горната част, за да проследи посоката на вятъра. Важното е да достигнем до стандартизираните начини за определяне на времето. За целта ще се наложи да изработим Дневник за времето, както и лексикална паяжина на понятията – облачно, ясно, частично облачно, дъждовно и т.н.

Как работят метеорологичните инструменти?

Температура: Каква е взаимовръзката между температурата и времето? Използвайте термометър, за да запишете стойността на температурата на въздуха.

Вятър: Можете ли да измерите колко бързо духа вятърът и накъде духа? Опитайте се да използвате понятията тих, лек, силен, север, запад, изток, юг.

Валежи: Какви видове валежи са ви познати? Как може да измерим количеството дъжд? Отбележете дали валежите са от дъжд, сняг, градушка, мокър сняг. Не пропускайте да означите за какъв период от време определяте количеството валежи – за 24 часа, за 2 дни, 1 седмица и пр. Запишете констатациите си в мм.

Въздушно налягане: Проучете какво представлява въздушното налягане и защо трябва да го измерваме. Запознайте се с работата на барометъра.

Условия на небето: Наблюдавайте небето. Илюстрирайте видовете облаци и потърсете зависимост между формата им и валежите. Определете дали небето е ясно, облачно, нежносиньо, сиво и т.н.

След като опознахме всеки от компонентите на времето, е ред да пристъпим към изработването на проект за метеорологична станция. Достъп до материалите ще откриете в следния линк: Моята метеорологична станция.

 
 
 
 
 
 
 
Приятни и забавни мигове!