Коя е Совичка?

Позитивната Вселена на детското развитие, вдъхновена от принципите на Мария Монтесори.

Казвам се Магдалена Трифонова и от 2005 г. работя в областта на педагогиката. Завършила съм “Български език и история” и “Съвременни образователни технологии”. Автор съм на статиите в категориите ЛогоРитмика, Монтесори, Полезни съвети, Сценарии и Блог на сайта на Детски център “Совичка” – плод на дългогодишния ми педагогически опит, както и на образователните книжки от поредицата “Заедно с Лиско в света на познанието”. От 2013 г. съм монтесори учител, а от 2015 г. – монтесори консултант и съорганизатор на Детски център “Совичка” в гр. Добрич, където обучавам деца от 3 до 12 г. по метода Монтесори. Паралелно с това работя и като учител по български език и литература в прогимназиален и гимназиален етап.

През 2013 г. участвах в петстепенен модулен курс на Асоциация „Монтесори – Ръка за Ръка“ – „Обучение по метода Монтесори за деца от 0 до 6 години“, и започнах да прилагам метода „Монтесори“, съсредоточен върху организацията на развиваща среда, в която децата да разгръщат пълноценно своя потенциал. През 2017 г. постъпих и във втория обучителен курс – „Методът „Монтесори“ за деца от 6 до 12 години“ отново при Асоциация „Монтесори – Ръка за Ръка“. Към днешна дата провеждам обучения на деца по метода на Мария Монтесори в три групи: 3 – 6 г., 6 – 9 г. и 9 – 12 г. Водя консултации за изграждане на Монтесори училища, детски градини и центрове. Консултирам родители и учители, желаещи да научат повече за метода и неговата практическа приложимост вкъщи.

В сферата на психологията и педагогиката съществуват многобройни иновативни и традиционни системи за възпитаване и обучаване на децата в предучилищна  и в училищна възраст, но аз избрах метода „Монтесори“. Ако попитате: “Защо?”:

Преди всичко, защото неговата основателка е медик, запознат в детайли с човешката психика и физика.

Второ, защото д-р Мария Монтесори разработва манипулативни автодидактични материали, подредени по специален начин, обучаващи децата индиректно за реалния живот.

На следващо място, защото философията на метода силно съответства с моите лични разбирания за правилното възпитание на подрастващите.

И най-вече, защото самата аз съм родител на две деца и от ранна възраст ги възпитавам с възгледите на Мария Монтесори.

 
 

Какво е Монтесори~Ум?

Детски център, сътворен от любовта към познанието, в който приятната Монтесори атмосфера предразполага към мотивираност, активност, действеност, постигаемост и удовлетвореност своите малки и големи любопитковци.

Водени от възгледите на Мария Монтесори, успешно прилагаме и нашите принципи:

Аз уча с моя учител!

Аз творя с моите приятели!

Аз израствам с моето семейство!

Следвайки чувствителните периоди на детското възприятие, ефективно разширяваме диапазона от дейности, които ще откриете в научната лаборатория на Звукознайка или в арт ателието на Багрита, в работилничката на Ръчко-Сръчко или в аритметичното студио на Цифрознайко, в приказния локал на Деметра или в зеления кабинет на Любознайко.В тази пъстрота от езикови, математически, природни, музикални, географски, исторически, изобразителни, физически и практически умения детската уникална същност се впуска в истинско и неповторимо изследователско приключение, изграждайки себе си в големия свят на възрастните и обществото.