Експеримент – цъфтящо цвете

Този експеримент със сигурност ще накара децата ви да повярват в научната магия. Разлистващото се буквално пред очите им цвете не само ще провокира детското любопитство, но същевременно ще онагледи едно интересно научно явление. В статията ще ви представя два вдъхновяващи варианта за вашите творчески решения при изработката на цъфтящите хартиени цветя.

 Материали:

Материали:

 1.  принтерна хартия
 2.  ножичка
 3.  моливи
 4.  пластмасова кутия
 5.  каничка с вода
 6.  весело настроение 

За реализирането на забавния научен експеримент е необходимо да подготвите предварително своите цветя от хартия, които може да изработите с помощта на готовия шаблон или под формата на оригами от зелена и червена хартия. Ако сте предпочели цветята от шаблона, може да ги оцветите или да ги изпълните с интересни съчетания от различни линии. За да се получи още по-вълнуващо, може да изпишете дума или кратко послание в центъра на цветята. Така със сигурност изненадата ще е много по-голяма.

 Инструкции за работа:

Инструкции за работа:

 1.  Изрязваме шаблона.
 2.  Оцветяваме според предпочитанията си.
 3.  Прегъваме към центъра всяко от цветчетата.
 4.  Наливаме вода в по-дълбока табла.
 5.  Поставяме цветето с венчелистчетата нагоре.
 6.  Наблюдаваме разлистването на цветленцата.

Ако обаче сте почитатели на оригамите, може да изработите своите хартиени цветя от цветна хартия. По какъв начин се случва това ще узнаете от инструкциите, описани в шаблон А. От двата квадрата в различен цвят (зелено и червено) оформяме листенцата и венчелистчетата на хартиеното цвете. По този начин усложняваме до известна степен нашия научен експеримент.

Нека видим какво е научното обяснение на това магическо цъфтене. Всъщност чрез този вълнуващ експеримент онагледяваме явлението “капилярно действие” – т.е. способността на водата да тече в малки пространства. Тъй като хартията е изработена от малки дървесни влакна, между тях се образуват миниатюрни празнини, през които преминава въздух. Когато поставим във вода хартиеното цвете, празнините се изпълват с течност. А понеже молекулите на водата са “лепкави”, те се придържат една към друга и се прилепват към стените на други вещества, като по този начин изпълват всички празнини в хартиеното цвете. Това, което ние виждаме, е как хартията всмуква (абсорбира) водата, в резултат на което хартиените гънки се изравняват (изглаждат) и венчелистчетата се разтварят.