Как да си направим лапбук?

Много от участниците в групата “Монтесори~Ум”, споделяйки впечатленията си от изработените интерактивни папки на тема: “Птиците”, “Васил Левски”, “Народните будители” и “Човекът”, ми писаха съобщения, в които ме питат: “Откъде да започнем”; “Как да подредим информацията в прозорците, джобовете и пликовете?”; “Как да направим подвижни стрелки, скрити текстове и малки книжки?” Това ме провокира да подредя стъпка по стъпка алгоритъма за изработването на лапбук, отговаряйки на вашите въпроси.

тема

Първо си избираме темата, по която ще работим. Може да си направим лапбук на всякаква тема, но преди всичко трябва да се съобразим с възрастовите особености на нашите участници. Колкото са по-малки децата, толкова темата на лапбука е по-обобщена и колкото са по-големи – темите се фокусират около конкретен проблем, предмет, животно, растение и т. н. Например, ако изработваме интерактивна папка за 5-годишни деца на тема “Човекът”, ще се получи книжка с най-известните факти за хората, но за техните какички и батковци по-ефективно ще бъде, ако разгледаме конкретен орган или система от цялостния човешки организъм. 

план

След като изберем темата, правим план. Обмисляме как ще изглежда нашият лапбук, какво ще включва, в какви прозорци ще разположим информацията, кои илюстрации са най-подходящите към текста. Предлагам ви примерен план за лапбук ЧОВЕКЪТ.

 1. Концепцията за човека
 2. История на човешкия род
 3. Преход към цивилизацията 
 4. Прародина на човека
 5. Анатомия на човешкото тяло
 6. Жизнен цикъл
 7. Емоции
 8. Човешката общност – семейство, приятели, училище
 9. Любопитни факти

оформление

Предварително проучване

Сега трябва да помислим как всяка от точките на плана ще бъде представена в нашия лапбук – от текста до игрите и задачите за разработка. Как да поберем информацията в различните джобове, миникнижки, минибележници, книжки акордеони, въртящи се дискове, карти, разгъващи се страници, фигурни джобове, пликове и пр. Оформяме първо корицата на интерактивната папка от картон с формат А3, като прегънем късите краища един към друг до получаване на прозорец, в който разполагаме предвидените елементи и съдържание.

необходими материали

За изработването на един лапбук е необходимо да си подготвим следните материали:

 1. Картон с размер 29/42 см или А3 формат.
 2. Офсетова хартия – бяла и цветна
 3. Ножици
 4. Лепило
 5. Телбод

Изрязваме детайлите, изписваме текстовете, залепяме всяко нещо на предвиденото за целта място, разпределяме илюстрациите и нашият лапбук е готов.