Формиране на умения за рязане с ножица

Рязане с ножица – кога детето е готово за това ново начинание? В периода на “Попиващ ум” (0 – 3 г.) детето е активен наблюдател. Всичко около него е интересно и вълнуващо. Ножичката не прави изключение. Но има нещо “потайно” около нея. Нужно е повече време за опознаването й, както и усвояване и спазване на определени правила още преди действителното боравене с нея.

Правила при рязане с ножица

  • Ножицата се държи затворена с острието надолу.
  • Ножицата се носи за металната част с резците надолу.
  • Първата ножичка да е малка и с предпазен ограничител.
  • Не размахваме и не посочваме с ножица.
  • Не държим ножица във вода.
  • Не тичаме, когато държим ножица.

За да развием умение за рязане с ножица, е необходимо да изработим правилна постановка на пръстите на ръката, илюстрирайки алгоритъма на разрязването чрез действията “отваряне” и “затваряне”. Индиректно това може да се постигне чрез игра с щипки – защипване на пране върху простир, защипване с щипка съответната цифра, буква.  

Друг начин е чрез работата с капкомер, като захващаме вода, пренасяме я без да я губим и откапваме в малки вендузи. Любимо занимание на децата е рисуването с “бягащи боички” върху предварително подготвена “картина” от залепена с лепило сол. Ако сме успели да залепим солта с достатъчно пресичащи се линии, рисуването ще се превърне в неповторимо изживяване.

Възможен вариант за индиректна подготовка за рязане с ножица е работата с пинсета. Уточнявам, че пинсетите са различни, както по големина, така и по форма, но подобно на щипките функционално прихващат даден предмет. Дървените пинсети са за по-малки деца – на около двегодишна възраст, тъй като са по-големи и изискват усърдието на цялата ръка. За нас интерес представляват пинсетите, които са с форма на ножичка, имат накрайник за палеца и показалеца. С тях може да пренасяме помпони от купа в купа или да подреждаме мозайка от малки топчета върху шаблон.

А когато детето опознае функциите на ножичката, може спокойно да започне да експериментира върху хартия. Постепенно усложняваме упражнението, като добавяме очертания – първо права линия, след това зиг-заг, прави ъгли, вълнообразни, спирала.