Как да развием творческо мислене у децата?

Наред с физическото и интелектуалното си развитие детето изпитва потребност и от творческа активност. До тригодишна възраст попиващият ум събира интересни и вълнуващи впечатления от заобикалящата го среда. Тригодишният човек открива, че може да строи с кубчета различни обекти, да начертае с линии върху лист хартия сграда или детайл от сюжет (трева, дъжд, и др.). Неговите фини двигателни умения са достатъчно чувствителни за прецизно манипулиране с малки предмети, както и за контрол на графомоторните механизми. Децата на тази възраст започват целенасочено да рисуват, водени от своето въображение. Те са очаровани от приказното пътешествие на границата между реалност и фантазия. Именно сега е идеалното време да подкрепим развитието на детското творческо мислене за генериране на уникални решения по време на работа с материалите. Това означава да предоставим дейности, които позволяват на детето да извърши подходящо проучване, размисъл, любопитство и дори малко объркване. Творческото решаване на проблеми е не просто избор, то е изкуство, мислене, предсказване, въобразяване и съзидание. В статията ще намерите подходящи предложения за насърчаване на творчеството на вашето дете.

Насърчете творческото решаване на проблеми

Задавайте на детето си отворени въпроси, които нямат грешен отговор. Насърчавайте го да ви каже защо мисли така. Например: Какво ще се случи, ако тревата говореше?; Какво ще стане, ако всички хора говореха един и същ език?; Какво би могло да се случи, ако нямахме уши? … Приемете всеки отговор като интересно предположение и продължете да провокирате с въпроси детето да стигне по-далеч в разсъжденията си.

осигурете разнообразие от опит

Посещението на музеи, галерии, библиотеки, куклен театър, концертни зали е добър начин да захраните детското любознание. Съвместните разходки по “непредвидени маршрути” в друг квартал или по друга улица, прибирайки се от училище, също са вариант за развиване на творческо мислене.

Поканете детето си да твори

Направете списък или интересна карта за откриване на предмети, които детето да използва в свое творение.

Моят списък:

  • нещо с две режещи крачета (ножичка)
  • едно шумолящо цветно нещо (хартия)
  • една гладка малка тръбичка (сламка)
  • бодличка от Ежко (кабърче)

експериментирайте

Поканете детето си да прави нещата по различен начин. Например да провери по колко различни начина може да се употреби един кламер или ролката от кухненска хартия; да рисува с естествени бои (жълт цвят – куркума, червен – цвекло, зелен – магданоз); да си направи подвижна азбука от солено тесто или моделин; да раздвижи сюжетно играта си с влакчето, като постави памук на релсите (падаща лавина) … Ангажирането на детското творческо мислене не само развихря въображението, но то стимулира изграждането на допълнителни логически връзки, спомага за разширяването на концентрацията, увеличава познанието.

предложете творчески инструменти

Развиването на творческо мислене не изисква голяма подготовка. Достатъчно е на първо време да предвидите разнообразни еко предмети (ролки от кухненска хартия, салфетки, хартиени кутии от яйца, капачки от бутилки, корк и др.), арт материали (боички, тебешири, цветни моливи, флумастери), инструменти (ножичка, лепило, молив, линия, телбод, перфоратор, хартия и др.), фигурки (на животни, хора, превозни средства), пластични материали (глина, солено тесто) и да осигурите творческо пространство на вашето дете (подложка за работа, почистващи средства, работна престилка) и много скоро ще видите наяве следите от вихрите на въображението.

насърчете творческия преразказ

Прочетете заедно с детето си приказка и го поканете да нарисува герой от нея или вълнуващ епизод. Вариантите за творчески преразказ са многобройни. Може да погледнете за допълнителни идеи тук.