Коледно приключение

Искате ли да се впуснем в коледно приключение? Ами тогава да не се бавим повече. Разпечатайте материалите  и … да започваме. 

* Една нощ, докато Дядо Коледа си почивал от дългия уморителен ден, Горският елф тайно влязъл в коледната работилничка и с огорчение установил, че за него нямало приготвен подарък. Ядосал се и скрил чувала с подаръците, а на мястото му оставил едно малко писмо. Прочитаме го и разбираме, че ни предстои приключенско пътешествие, за да спасим Коледа.

* При правилно решаване на кръстословицата се получава името на пещера във Франция – ШОВЕ, където са открити най-живописните праисторически скални рисунки. Запознаваме се с пещерата като природен и културен феномен. На две от рисунките има загадки. 1. Животното е НОСОРОГ, а третата буква – С. 2. Животното е ЕЛЕН, а първата буква – Е. Частицата коледно вълшебство е СЕ. Означаваме върху картата с континентите къде сме били и продължаваме, като отговаряме на въпроса джокер – ПУСТИНЯ.

* Отиваме в Африка, където се запознаваме с пустинята Сахара като географско понятие и решаваме ребуса. Всяка от картинките в папируса отговаря на съответната буква от азбуката. При правилно съотнасяне на картинка с буква се получава КОЛЕДА. За да преминем към следващата улика, задаваме въпроси. 1. Къде живее Дядо Коледа? (на север, в студената Лапландия…) 2. Да видим още къде може да бъде студено? (в хладилника, в планината…). Значи, за да намерим следващата частица от нашето коледно вълшебство, ще се наложи да изкачим някой висок връх в планината.

* Изкачваме се на Еверест, но пътьом виждаме следи от животни. Животните са четири и са елен, вълк, врабче и мечка. Отговаряйки на 3-ти и на 4-ти въпрос, събираме още една частица от коледното вълшебство. Отговорът на 3-ти въпрос е В (вълк), а на 4-ти въпрос е Е (елен). Частицата коледно вълшебство е ВЕ. За следващата улика е нужно да попълним ребуса по зададените стрелки. Получава се кораб, който плува … в океана или в морето.

* Коледното приключение продължава към цветната река Каньо Кристалес. 1. Узнаваме от тематичната карта кой е първият цвят на реката (жълт) и вземаме от названието му третата буква. Как хората наричат цветната река? (“Течната дъга”). Взимаме последната буква от втората дума. Новото коледно вълшебство е ЛА. Следващата улика е скрита някъде в залива Мейн в Северна Америка.

* Уточняваме какво е залив (вода, вдадена в сушата). Изработваме корабче оригами, с което отплаваме към бреговете на Северна Америка. “Носим” си боички от “Цветната дъга” и си спретваме цветен експеримент в мейнската научна лаборатория.  

* Смесваме жълто с червено; жълто със синьо; синьо с червено. Разширяваме експеримента, като добавим към всяка от боичките (първоначалните и получените) малко бял цвят. Когато получим розов цвят, обясняваме, че има едно езеро в света, чиято вода не е синя, нито тюркоазена, а розова. Запознаваме се с този природен феномен и си правим макет на розовото езеро със сол и розова вода. На брега на езерото се появява бутилка с тайно писмо в нея. Прочитаме тайното писмо, като загреем листа с предварително изписаните с лимонов сок букви ВЪЛШЕБЕН ЖЕЗЪЛ със сешоар или свещ. Събраните частици коледно вълшебство по време на нашето коледно приключение прочитаме с помощта на вълшебния жезъл и спасяваме Коледа.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА!!!