Сценарий за рожден ден

Как да организираме един незабравим рожден ден? С какво да изненадаме и гостите, и рожденика?  … Може би ако направим празник в стила на пиратите?!

За целта ще си подсигурим специална карта, по която ще търсим съкровище. За по-вълнуващо преживяване ви предлагам да помислите за няколко различни съкровища и да ги разпределите на отделни места – в кутия (подарък) или в плик (пожелание, гатанка …), в кухнята (лакомства) или в детската стая (гатанки), ако имате дворче или градина, може картата да ви отведе до някое специално цвете или дръвче…

подготвяме карта

Помислете колко съкровища ще търсите и как ще стигате до тях, къде ще ги скриете и по какъв начин ще означите мястото им на картата. Ще ви издам някои тайни как да си направите старинна карта за пиратски рожден ден: намачкайте хартията, опалете краищата внимателно със свещ. С помощта на молив начертайте схема, означете съкровището с Х и с пунктирана линия посочете пътя до него.

сандък със съкровище

Най-важният атрибут на пиратския рожден ден безспорно е сандъчето със съкровища. На пазара се предлагат различни по големина дървени сандъчета, но ако решите, може да изработите свой от еко материали и да сложите в него подаръчета за всекиго от гостите, златни монети, награди.

пиратски имена

За рожден ден в стила на пиратите е удачно всеки да си има пиратско име. Примерен списък: Лъвско сърце, Точен юмрук, Капитан Джо, Джак Спароу, Зоркот око, Синя брада, Черно куче, Поразяваща уста.

 

Още с пристигането на гостите ги каним да изберат своето пиратско име, което е тайна и затова е навито като малък свитък. Рожденикът е капитан. Представяме се един на друг и разказваме историята на пирата Блу, който преди много години плавал в бурното море и благодарение на своята ловкост, разсъдливост и смелост успял да надвие и да пребори много други пирати, слязъл на сушата и успял да скрие сандъка със съкровища. До днес никой не е намерил съкровището, защото прозорливият Блу обградил мястото с много загадки, а освен това скъсал картата на 4 части.

Ако сте готови за истинско приключение, да започваме!

Гледали ли сте пиратски филмчета? Чели ли сте книги за пирати? Сигурно се досещате кой е най-големият помощник на Капитана? Вероятно папагалът. А може пък да не е. Как пиратите са показвали своето надмощие над превзетия кораб? Като свалят флага и издигнат своя пиратски флаг. Сега ще си изработим и ние пиратски флаг, за да се знае кой управлява кораба.

пиратски флаг

За да направите пиратски флаг, ще трябва да отпечатате готовото изображение. Прикрепяме го с лепило към клечка за шиш, сламка, молив или ненужна дървена пръчица и нашият флаг е готов. Успяхме да превземем кораба. Но капитанът е забелязал, че неговият флаг е по-различен. Има някакъв папагал със символи. Опитайте се да разчетете символите, като намерите съответната буква от азбуката, за да разберете посланието на папагала.

Поздравления! Ар! Папагалът ви кани да играете на “Саймън каза”. Ред е на капитана да определя движенията за подражание. При команда “Ар” вдигаме последователно лява и дясна ръка. Който сбърка, отпада. Последният става победител и капитанът го издига в чин до помощник-капитан. Помощник-капитанът има много важна задача – да скрие “изхвърленото на брега” писмо в бутилка и да упътва останалите пирати до него, като играят на “Топло и студено”.

Оказва се, че писмото в бутилка е част от картата на пирата Блу. Но интересно какви са гатанките:

Не потъва този кон ни сега, ни преди, при все че във вода е до гърди. Що е то? (Кораб)

По път ходи – път не прави. Що е то? (Кораб)

Елен по море плаваше – ни море се мътеше, ни елен потъваше. Що е то? (Кораб)

Забавата се пренася в морето с различни подвижни игри:

“Пирати и акули” – очертава се кораб и бряг. В средата остава едно дете, което е акула и се опитва да хване спасяващите се или към брега, или към кораба паднали зад борда пирати.

Имитативни движения на бурно море – децата се хващат за ръце и последователно ги вдигат и свалят, имитирайки голяма вълна.

Дърпане на въже

Морски шах

“Капитан и моряци” – капитанът измисля три думи, по които децата ще заемат различни места в “Кораба”, който се люлее от силните вълни. При команда: “Пирати” – всички са в единия край на кораба. При команда “Буря” – всички клякат на място. При – “Ар” – всички са в противоположния край на кораба, а при “Карта” – всички се събират в средата на кораба.

Пиратска буквенка – едно дете казва звук и останалите назовават с него държава, растение, животно, столица или друга дума.

Когато децата съберат всички парчета от картата, откриват пиратското съкровище – малки подаръчета за спомен, след което хапват от вкусната торта, за да съберат сили за нови приключения в неповторимия рожден ден.