Мартенско приключение с мама

За празника на мама едва ли има по-вълнуващо нещо от това да изтъкнем най-хубавите качества на децата. Да инициираме ситуации, в които малчуганите да покажат колко са грижовни, изобретателни, сплотени, отговорни, находчиви и целеустремени в стремежа си да подарят един незабравим празничен ден на своите майки. За целта ще разиграем забавно-детективски сценарий – връщането на избягалите цифри в календара, за чието реализиране ще са ни необходими: разноцветни балони, материали за разпечатване (карти с букви, шифрограма, вълшебен логически квадрат, пъзел ваза, гатанки, шаблони на пролетни цветя), които ще намерите в тази статия, както и картон – А 3, ножички, лепило, календар, картонено лице на емоциите.

И така…

 

Тази пролет Баба Марта беше пропуснала да закичи с мартенички цифрите и те много се разсърдиха. Скриха се и календарът опустя. Ние с моите приятели от детски център “Совичка” решихме да ги потърсим и да ги помолим да се завърнат, защото без тях нищо интересно не се случваше вече. Нито знаменца видяхме за Трети март, нито цветя – за Осми март. Дните дотолкова се бяха разтревожили, че празничните им усмивки тъжно увиснаха под росните им клепачи. Ето защо, за да не губим повече време, отброихме изгревите и залезите, пресметнахме времето и изчислихме, че много скоро наближава истинският празник на майката – Благовещение. Това още повече ни мотивира и дружно се отправихме на нашата мартенска експедиция. Преди да потеглим обаче едно от децата се доближи до угнетения календар и му обеща, че много скоро ще намери твърдоглавите цифри и ще ги склони да се завърнат при него. Календарът тихо въздъхна, подаде една сгъната на две бележка и умислено се сви в стената. Разтворихме я и прочетохме следното:

 

Както Баба Марта се пошегува с нас, така и ние ще си направим една малка шегичка. Ако искате да ни откриете, пригответе се за истинско приключение. Подробностите ще намерите в забавната шифрограма, която оставихме на календара. Разчетете тайния текст, отговорете на въпросите и ще откриете верния път към нас – цифрите. 

 

Отговорът на загадката от тайното писмо е слънце. (Подходящ предмет, с който децата да означат слънцето, е жълт балон. Ето защо предварително разполагаме в стаята няколко надути разноцветни балона, от които само един да е жълт. В него скриваме следващото указание задача.) 

За да разберете какво е то, поканете най-добрия си приятел и се опитайте без ръце заедно да спукате балона.

Отговорите на задачите от логическия квадрат са: 1, 2, 3, 4, 7. След като представят вярно и четливо попълнения ребус, децата получават карти с пет буквички, от които да съставят дума. При правилно съчетаване на буквите трябва да се получи букет. Разбира се, че букет с цветя харесват най-много майките. Преминаваме към цветните и ароматни гатанки, за да наберем най-красивия букет за мама.

 

Пет листенца има,

до едно лилави са

наредени във венче,

всяко с малко петънце.

(теменужка)

Невинна девойка

сълзици проляла

в цветец на камбанка

аромат е побрала.

(момина сълза)

Те са трима братя

всеки в риза ароматна –

бяла, розова и синя

ухаят в цялата градина.

(зюмбюли)

Малък Сечко февруари

по ливади и гори

мънички свещи разпали

сякаш жълт огнец гори.

(минзухари)

С рокличка червена, 

с панделка зелена

то се кипри важно-важно

и танцува  много снажно.

(лале)

Малко бяло нежно цвете

с крехто, тънко стъбълце

бори студовете зимни

пролет мила да посрещне.

(кокиче)

Събираме чуден дъхав и пъстър букет с цветя. Заедно с аромата му в стаята се носи и песента на славейчетата (подходяща песен за мама). Когато децата отговорят вярно на зададената им гатанка, получават карта с цвете. При шест правилни отговора им се предоставя пъзела ваза, където да аранжират букета за мама. Всеки от елементите на пъзела е “довел” със себе си по една цифра и я съпровожда до календара. Денят се усмихва с най-празничната си усмивка и подканя всички към още танци и игри.