За седмицата на четенето

Здравейте, приятели!

Казвам се Магдалена Трифонова и съм ръководител на клуб за четене “Игри на глас”. Искам да приветствам всички вас с откриването на Седмицата на четенето.

Сред нас е и нашият специален гост – Мечо Пух, с когото често споделяме интересни и вълнуващи моменти. Тази вечер ще поговорим за това какво означава Седмицата на четенето, колко значимо за нас е да сме в компанията на литературен герой и, разбира се, за събитията, които сме планирали.

Спомняте ли си коя беше първата ви книга? Кой беше нейният автор? За какво се разказваше?

Моята първа книга беше “Пипи дългото чорапче”. Бях я заела от читалищната библиотека и още на улицата зарових поглед в страниците, водена от детското си любопитство. Днес, когато ежедневието ме измори, намирам утеха и спокойство в компанията на някоя детска книга. Действа ми зареждащо и тонизиращо. Спомням си как веднъж мой познат ме попита: “Ако не знаеш нещо, към кого би се обърнала за съвет или помощ?”. “Книгите” – това беше отговорът ми. Да, книгите ме направиха човека, който съм днес. Вярвам в силата на историите да вдъхновяват, информират, предизвикват и забавляват. Книгите могат да създадат трайни спомени и да ни вдъхновят да направим света по-добро място.

Това ми напомня за нашия специален гост – Мечо Пух, чийто създател – Алън Милън, е написал вълнуващи истории с важни послания за приятелството, състраданието и малките частици щастие, които понякога заемат най-голямо място в сърцата ни.

Сигурна съм, че нашият приятел – Мечо Пух, ще вдъхнови мнозина от вас през тази седмица с многобройните работилнички, които е подготвил. Той също така с удоволствие ще отговаря на всеки ваш въпрос!

Ще имате възможност да се включите в сладкодумната седянка за най-интересна къса история, да участвате в драматизация на любима приказка, да подарите или да размените със сродна вам душа любима книга, да изработите проект за корица на книга, да се съревновавате в маратонското майсторско четене.

Книгите, приятели, са феите, които ни оставят да пътуваме, без да движим краката си. Отвеждат ни на удивителни места. Показват ни нови, невиждани простори. А всяко движение е свързано с промяна.

– Защо ли нещата трябва да се променят, Пух?
– Така имат възможност да станат по-добри!

Тогава да потегляме на нашето книгопътешествие в Седмицата на четенето…