Седмица, посветена на Левски

Животът и делото на Васил Левски неведнъж са били обект на дискусия по време на занятията в Детски образователен център “Совичка”. Темата “Васил Левски” сме разработвали многократно, отчитайки достойнствата на смелия карловец. В подкрепа на думите ми споделям малка част от досегашните ни дейности: изработване на интерактивна папка, училищен проект, словесни вдъхновения. Настоящата статия е по-скоро методическа препратка към иновативен урок за Левски, реализиран в рамките на една учебна седмица с помощта на всички учебни дисциплини.

Човекът и обществото

Може би е най-логично въведение в темата да направи историята, чийто разказ претворява фактите и мемоарите в жива и плътна картина. Първата задача към децата е да проучат документалното наследство и да създадат животопис за Апостола на свободата, следвайки хронологията на събитията. По-амбициозните съставят паралелна линия на времето в национален план. А понеже в часовете по човекът и природата в начален етап историята и географията си подават ръка, втората задача е свързана с картографиране на обиколките на Левски из Българско. Третата дейност е по-творческа и изисква изработване на родословно дърво на Васил Иванов Кунчев.

Човекът и природата

Докосвайки се до фактите и до хронологията на събитията в личен и национален план, децата разбират колко близо е бил Левски до природата, та нали неговите обиколки “говорят” за това. И за да акцентираме още повече върху връзката между човека и природата, надникваме в записките в тефтерчето на Левски, откъдето разбираме за неговите лечебни навици, съдейки по съдържанието на поместените рецепти. Към така изградената здравословна картина добавяме информация и за мехлемчето, с което Матей Преображенски–Миткалото е лекувал порезната рана на Левски. Всъщност към края на Втората българска легия Васил Левски е опериран по спешност в белградската военна болница от остър апендицит или от спукана язва. Раната така и не зараства до края на живота му. Апостола обаче имал за близък приятел един велик знахар – Матей Преображенски–Миткалото (човек с разностранни таланти – художник, лечител, гениален изобретател), който приготвил специален сапун и мехлем от невен за лечение на  рани. Рецептата е следната:

Съставки: 5 – 6 стръка невен, 2 ч. л. прополис, 10 – 12 листа смрадлика, 3 – 4 с. л. свинска мас (претопена 4 – 5 пъти), 1 ч. л. чист пчелен восък

Приготвяне: На водна баня се разтапя маста, към нея се прибавят останалите съставки на мехлема, разбърква се добре. Насипва се в малки стъклени съдове и се оставя да изстине. Затваря се с похлупаче.

Български език и литература

Личността на Левски е вдъхновявала и продължава да вдъхновява майсторите на словесното изкуство, които с палитрата на думите рисуват изящни словесни портрети. Сред най-сполучливите е този, сътворен от Иван Вазов в повестта “Немили-недраги”, но редом с прозата лириката също е отредила специално място за големия син на България, за когото Христо Ботев пише прочувственото си стихотворение “Обесването на Васил Левски”. Почти няма писател, който да не е създал словесна икона на Левски. Дори драматургията му въздигна словесен паметник с “Всенародно бдение за Апостола”. Ето защо в часовете по български език и литература може да провокираме децата както към опознаване на творбите, посветени на Левски, така и към заучаване наизуст на някое стихотворение, но най-вълнуващо е да сътворят текстови портрети на Дякона в разказ, стихотворение, есе или да довършат започнатата автобиография на Левски.

Математика

Може би на всички е известно, че седем са атентичните снимки на Апостола на свободата, но на нито една от тях не фигурира точният му ръст. Тук на помощ ще ни се притече математиката, с която заедно ще посетим музея в Карлово, за да разберем колко дълга е пушката от снимката на легионера Левски. Тази податка ще ни послужи в изчисленията на приблизителния ръст на Васил Кунчев. Разбира се, приложната математика обича да ангажира вниманието ни и разлиствайки тефтерчето на Левски, открива доста възможности за съставяне на математически задачи по информацията от записките с харчовете.

Изобразително изкуство

Понякога багрите и формите застават много по-близо до възприятията на подрастващите и помагат при изграждането на представите им за абстрактните неща. Друго е обаче, когато децата интерпретират текстово описание със средствата на изобразителното изкуство. Четката и боичките като същински феи вдъхват живот на думите и ги превръщат в живи същества. Подобно разбиране за симбиозност между изкуствата провокира следващата ни дейност, свързана с изработване на портрет на Васил Левски по Вазовото описание в XI глава от повестта “Немили-недраги”: Левски имаше ръст среден, тънък и строен; очи сиви, почти сини; мустаци червеникави, коса руса, лице бяло, околчесто и изпито от непрестанната мисъл и бдение, но което се оживяваше от една постоянна и естествена веселост!

Музика

Добавим ли към всичките ни начинания и музикалната изразителност, картината се превръща мигом в панорама и разкрива пред погледите ни обаятелната личност на Васил Левски. Освен разучаването на съвременни песни, посветени на Левски, може да издирим любимите мелодии на Апостола, записани ръкописно в тефтерчето му.

Технологии и предприемачество

Сред любимите предмети на децата е часът по технологии и предприемачество. При добра организация може да се изработи архитектурна реплика (макет на родната къща на Дякона в гр. Карлово, макет на училището в с. Войнягово, макет на Къкронското ханче и др.), гайтан (боядисване на шнурчета канап и усукването им) или цървули.