Появата на съвременния човек

По времето, когато обширни райони на Северното полукълбо били покрити с лед, а в Европа се появяват неандерталците, в по-топла Африка потомците на разумния човек еволюират в нов човешки вид – съвременния човек. Първите представители на съвременния човек са наречени кроманьонци, тъй като техни скелетни останки за пръв път са намерени  през 1868 г. в пещерата Кро Маньон, Франция. Телесната конструкция, външният вид и формата на главата на кроманьонците съвпадат напълно с тези на съвременния човек. 

За да успеем да научим нещо за нашите предци, живели хилядолетия преди да се родим ние, разчитаме на науката археология, която години наред подрежда историческия пъзел на древността, като намира и изследва всяко от парченцата в него. Интерес привлича находката на “мумифициран в леда кроманьонец”, открит през 1991 г. в тиролските Алпи и живял преди 5200 години. Заедно с “ледения човек” учените намират непокътнати и неговите сечива, облекло от кожа и сплетени треви, лък, стрели, каменен нож с дървена ръкохватка и брадва  с медно острие. Този инструментариум от фино обработени каменни сечива свидетелства за много по-развити умения в сравнение с тези на неандерталците. 

Кроманьонците не разчитали само на естествени пещери и заслони под скални издатини. Те строели колиби от клони и кости на мамути, както и палатки от дървени конструкции, покрити с животински кожи. По този начин те не само се предпазвали от смразяващите ветрове и кръвожадните хищници, но живеели уседнало няколко седмици или месеци. Едва през новокаменната епоха хората започнали да изграждат землянки и колиби от дърво, камък или кирпич (глина, смесена със слама). На много места започнали да строят къщи от вертикално забити колове и преплетени тънки пръти, обмазани с глина. Така постепенно започнали да водят напълно уседнал начин на живот, като се заселвали в близост до река.

Хората от каменната епоха се обличали с все по-добре изработени дрехи, които съшивали от обработени кожи чрез игла от кост и конци от животински жили. Кроманьонците знаели как да скроят и ушият по мярка облеклото си. Твърде любопитна е находката на археолозите на шапка и палто от ледниковия период, датирани отпреди 25 000 години. Дрехите били открити край Москва и впечатляващото е, че върху тях били пришити украшения, изработени от животински зъби, слонова кост и черупки на охлюви.

Друга важна отличителна особеност на съвременния човек е “разцвета на културата”. Хората от неолита започнали да правят по-качествени каменни сечива. Появили се “инструменти” като: харпун, върхове за стрели, копие от кремък, стъргалки, трион, нож, шило, свредло, игла, както и полирани каменни сечива. Усвояването и усъвършенстването на различни техники за обработка на материалите обяснява появата на различни украшения и фигурки с художествена изработка. Скалните рисунки започват да се превръщат в потребност. От тази епоха идва и първият познат музикален инструмент – флейта от кост на 43 000 години. Човекът се научил да пали огън, като триел едно в друго парчета дърво или като удрял парчета кремък, за да получи искра. Всичко това доказва, че еволюцията е дълъг и бавен процес не само в развитието на физическите качества и умения у хората, но и на подем в техния духовен и културен живот.