Игра за изследователи

Обичате ли динамичната игра? Искате ли да влезем в ролята на следотърсачи, да издирваме по улики предмети, да откриваме тайни съкровища? За целта ще се наложи да се оборудваме допълнително с карта и сценарий за приключенство. Ще ви помогна да създадете своята вълнуваща игра, в която малкият ви изследовател да влезе в ролята на детектив и учен по време на важна мисия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Избор на тема
 
 

Първото, което трябва да направим, е да изберем в каква тематична област ще приключенстваме. За улеснение може да бръкнем в кошницата на Пандора и да се вдъхновим от наскоро прочетена книга, любопитна случка, историческо събитие, непозната биография или популярен герой, за да развием внимателно приключенската нишка на загадките.

 
Въведение на приключенската игра
 
 
 
 
 

Като начало първо си изработваме карта, по която малкият детектив ще разкрива доказателства за предполагаемото място на скритото съкровище. За целта ще са ни нужни интересен предмет (съкровището), ножичка, лепило, лупа … и много слънчево настроение. Quest сценарият е поредица от задачи, свързани с някаква тема, обща цел и сюжет. Затова е хубаво добре да обмислим как да започне нашето приключение. Възможно е загадъчното ни въведение да бъде математически пъзел, стихотворение, гатанка, таен код, ребус, лабиринт, дума, факт, тайно съобщение. То трябва да въвлича, да грабне децата в приключенската мисия и да разпали желанието им нетърпеливо да вървят по следите на уликите.

 
 
 
 
 
 
 
Развитие на приключенската игра
 
 
 
 

След като сме избрали темата и сме определили съкровището, т.е. целта, за която се създава търсенето, пристъпваме към същинската част в приключенската ни мисия, отговаряйки на въпроса “Какви умения искаме да упражним по време на тази игра?”. Докато издирваме съкровището, може да четем, да броим в обратен ред, да пишем, да развиваме логическото мислене, да подобрим практичната сръчност на малкия изследовател или да повишим интереса му към определена тема чрез забавни и увлекателни дейности. Разбира се, трябва да помислим и за логческата верига от задачи и маршрути. Техният брой зависи от възрастта на детето, от мястото и от целта на търсенето. 

 
 
 
 
 
 
Финал
 
 
 
 

Следващото важно нещо в нашия приключенски сценарий е финалът. Хубаво е непосредствено приде него да вмъкнем някаква по-сложна или по-творческа задача за изпълнение. Например – следване на правила при изпълнение на задачата; снежна гатанка – четене на съобщение от снежния човек със снежинки и др. Каквото и да предложим като дейност на малките детективи, не бива да прекаляваме с търпението им, както и не бива да ги затрудняваме излишно. Важно е цялото събитие да бъде изпълнено с усмивки, удовлетвореност и много щастие. Едва сега идва ред на финала. Заслужава си да помислим и по него, за да подарим един прекрасен спомен от изживявания на малките любознайковци.