Фина моторика и упражняване на детската сръчност

Фина моторика на езика на педагогиката означава всички онези движения на тялото, които изискват по-големи умения и способности, по-голямо майсторство на самото движение. Развиването на фината двигателност е от изключително важно значение за формирането на умения на ръцете, отработването на сръчност на пръстите и усъвършенстването на зрително-моторна координация. Това на свой ред индиректно подготвя ръката за по-сложни и по-прецизни дейности като писане и рисуване, което обогатява творческия капацитет и насърчава мотивацията, критичната способност, детската любознателност, самопознанието, самочувствието и пр. В статията ще намерите интересни креативни предложения за трениране на фините движения.

 

Като загряваща гимнастика на пръстите за готовност към фина моторика ви предлагам творческо упражнение за пинсетния захват с помощта на станчето за тъкане на шарени черги. Всъщност малката совалка е с формата на молив и провокира пръстите към изграждане на графомоторна памет. За да я промуши през нишките, детето я прихваща едновременно с палец, показалец и среден пръст първо с едната ръка, а после и с другата.

На следващо място може да поработим за зрително-моторната координация, съобразителността и сръчността, като си направим охлювче от филц. Умишлено съм подбрала материалът да е различен от хартия, тъй като работата с филц изисква допълнителни умения и по-голяма концентрация. Очертаваме с шаблон основата на охлювчето, изрязваме кръг от друг цвят, рисуваме върху него спирала, по която после режем с ножичка, прикрепваме тялото на охлювчето с “къщичката” и сме готови.

 

Шиенето е друга интересна дейност, с която упражняваме пръстите във фина моторика. Предлагам два варианта на “шиене”, като първият е индиректна подготовка към боравенето с игла и конец. Първоначално детето трябва да усвои технологията на работа, как да промушва иглата, каква е нейната роля и да избягва грешките, докато дойде мигът, когато ще съедини две отделни парчета плат посредством нишката на конеца.

Начин да тренираме прецизните движения на пръстите на ръката е конструирането на прости макети на сгради от еко материали – малки тухлички, дървени трупчета, пластилин, дървени клечици. Архитектурните пространствени решения са добър вариант не само за упражнение на детската фина моторика, но и на логическото мислене.

Любимо занимание на децата е рисуването, още повече ако то представлява колаж от оригами и оцветени апликирани елементи върху пъстра сюжетна палитра, каквато е летният морски пейзаж с многобройни корабчета в него и прелитащи пътнически самолети. Сгъването на оригами изисква прецизни движения, съобразителност, богато въображение и логическо мислене.

Приятни мигове!