Сценарий за рожден ден за деца в подготвителна група

Забавната празнична атмосфера на детския рожден ден може да бъде както на открито, така и в закрити помещения. Водещият – Смехоранко предлага разнообразие от танци, игри и състезания. Всеки победител получава прекрасен балон за награда.

Игра І: Надбягване с чували.

Децата скачат с ютени чували по предварително уговорен, очертан, или маркиран с пилони маршрут. За настроение може да се предвиди да скачат до определено място, да вземат предмет и на връщане да го поставят в кошничка, на маса или да го подават на друго дете.

Игра ІІ: В лабиринта на усещанията:

Детето е със завързани очи и ходи върху пътеката от една и съща материя. На земята има поне три пътеки от материали с различна повърхност. Детето носи “подарък”, който трябва да подари на рожденика в края на лабиринта. Разчита изцяло на уещанията и възприятията на краката си.

Игра ІІІ: Състезание с еко коли:

Върху две или повече коли се връзва по един надут балон. Подреждат се в права линия на стартовата черта. Децата трябва да ги предвижват без намеса на ръцете. Като използват въздушната сила. Победител е този, чиято кола първа стигне до финала.

Игра ІV: Танцът на патето Яки

Игра V: Смехоранко казва:

Децата са около Смехоранко. Те ще слушат внимателно какво трябва да направят. Смехоранко казва: “Пипнете си дясното ухо”, който сбърка изгаря. Играта продължава, докато остане само един участник.

Идва ред за кратка пауза, в която рожденикът се поздравява с песен, всички се “зареждат със сила” и продължават игрите от незабравимия рожден ден.

Игра VІ: Низанка:

Приготвят се по един брой дълги спагети и на масата се нареждат до 10 броя макарони. Целта е всяко дете без намеса на ръцете да наниже на дългия спагет възможно най-много макарони.

Игра VІІ: Ходене с балон между коленете:

Децата се състезават по двойки за бързина. Условието на играта е да се мине посоченото разстояние, ходейки с балон между коленете. Победител е този, който стигне финала, без да изпуска или спука балона.

Игра VІІІ: Статуи:

Децата  правят всички движения, които имат общо със зимата, например – ски, кънки, зъзнене, пързаляне с шейна. Или  с животните – заек, пингвин, конче… Когато Смехоранко каже: “Не мърдай!”, децата замръзват на място. Останалите трябва да разпознаят каква е пантомимата.

Игра ІХ: Дърпане на въже:

Децата са разделени на два отбора. Всеки отбор тегли въжето към себе си. Този, който издърпа противника до 5 крачки, е победител. Може да се очертае кръг, в който се намират водачите на отборите. Този, който излезе от кръга – губи.

Игра Х: Танцът на пингвините:

Честит рожден ден! Приятни забави!