Примерен сценарий за първия рожден ден

Как да организирате детски празник.

Един дългоочакван ден за всеки родител. Бебчо е твърде малък и едва ли  ще оцени настоящия празник и всичките изненади. Затова са особено важни приготовленията, снимките и видеозаписите. Започнете с украсите още от вечерта след приспиването на детето, за да придадете празничен облик на дома си. По стените на височината на детето прикрепете различни по цвят яркооцветени панделки; надути балони; а от тавана може да провесите лента и в края й да вържете лека топчица – тя ще бъде  Птицата на щастието сутринта като се събуди рожденикът.

Подгответе си също лист хартия и темперни боички. На белия лист ще запечатате отпечатъка от бебовата ръчичка и пръстчета. Това ще му бъде  първата арт-изява. Топки, пълни с хелий, залепени о тавана, които при подръпване на “невидимата” връвчица от малката ръчица ще внасят още настроение.

И ето идва сутринта…

Детето се събужда, понечва да се изправи в креватчето си …и хваща дръжката на новата си играчка-подарък. Следва поетапно запознаване с новата обстановка, закуска и разходка – направете си снимки за празничния албум по-късно.

Удобно време за отбелязване на празника е времето след следобедната дрямка. Докато чакате гостите, може да си направите отпечатъка от ръчичката, да играете със сапунени мехурчета, или да четете весели книжки.

Мама е с бебчо. Гостите се посрещат от останалите членове на семейството. Поздравяват го. На децата може да предложите свирки и  шапчици за настроение. Започва истинската веселба чрез разнообразна игра.

Спретнете си един конкурс за добър татко. Чрез въпроси към татковците, и естествено първо с таткото на рожденика:

В кой ден от седмицата е роден бебчо?

Колко килограма?

Колко сантиметра?

След това таткото ангажира вниманието на останалите деца с подвижни игри:

Имитират летене на самолет като разперват ръце встрани;

Въртят ръчички пред гърдите като колелата на влакчето;

Карат вълшебна кола, която ги отвежда на различни места и накрая пак ги връща в празничната стая. 

Може да се “поразходите”, хванати за една ръка с рожденика и да навестите или поднесете на всеки от гостите лакомство. Или пък да играете на:

Неуморното балонче – децата се стараят балончето да остане във въздуха;

Баскетбол –  невръстните таланти могат спокойно да упражняват физическите си умения, хвърляйки меки/плюшени играчки в коша за играчки;

По пътеката с препятствия – използвайте столовете за маркирване на пътя, по който трябва да минат децата. Не пропускайте и най-малките. Днес е денят за веселби и разнообразни игри. А по пътеката има “камъчета” (възглавнички) и тревички (кубчета), който трябва внимателно да се заобиколят. Маршрутът може да минава  през тунел (децата пълзят под стол).

Включете си мелодична музика и си направете втори конкурс – за най-добра двойка танцуващи родител-дете.

Всички са поизморени. Сядат да починат.

Идва ред на тортата. Ефектно ще е ако в стаята се включи цветна светлина или се намали светлината, за да се засили пламъчето на единствената ссвещичка. Поздравявате с песента “Честит рожден ден!”. Ако детето не се справи, мама или тате духват пламъчето. (Желателно е няколко дни преди рождения ден да покажете на бебо как да духне свещичката). Обикновено всяко дете иска да духне в този момент свещичката. Повторете с рожденика и дайте възможност и на останалите деца да я изгасят. Разрежете тортата  пред гостите и я споделете с всички.

Най-важното на днешния ден е рожденикът да не остава сам, винаги до него да има родител. Това е твърде важно за него в празничната обстановка. Най-ценният подарък за 1-годишнина е присъствието на мама и татко, общуването и грите с тях.

Посветете този ден на най-важния човек за вас.

Не забравяйте да изпратите гостите си с балонче в ръка. Така те ще си тръгнат доволни и щастливи и ще помнят дълго този празник.