За първия учебен ден – 15 септември

Замисъл: Тържествено отбелязване на първия учебен ден, посрещане на първокласниците в училище. Въвеждането им в света на книгата, която ще бъде техния нов приятел и която ще им разкрие необятните простори на знанието. 

Действащи лица: Двама първокласници, Азбуката, Мъдрецът, Кралицата, Доктор Охболи, Червената шапчица, Пинокио (това може да са петокласници, които са били при същата учителка предходните четири години.)

Място на действието: училищната библиотека или по-обширно пространство с подходящ декор, наподобяващ библиотека. (Като вариант може да се проведе и в читалищната библиотека).

 

Азбуката пристига, облечена в дълга рокля, с корона и много букви по нея. Може да държи чадър, от който да висят букви. Приветства първокласниците и ги повежда към библиотеката. На вратата пише “Царство на Мъдростта и Знанието”.

С лек камбанен звън известява за пристигането на децата. Вратата се отваря. Излизат Мъдрецът и Пинокио (или друг герой от книга).

Мъдрецът:

Многоуважавани гости! Вече три хиляди години чакам този час. Щастлив съм да ви посрещна в нашето Царство на Мъдростта и Знанието. Благодаря на Азбуката, че бе така учтива и любезна да ви покаже пътя и да ви доведе при нас.

Заповядайте, влезте! Сигурно се досетихте кой съм аз. Взех си и помощник – Пинокио от книгата “Приключенията на Пинокио”.

(Всички влизат в библиотеката.)

Мъдрецът:

А това са моите съветници – герои от книгите. Ще ми простите, но честичко забравям. Ще ми помогнете ли да си спомня имената им?

Мъдрецът посочва един след друг героите, а учениците отговарят. Това са петокласници, подходящо костюмирани – Хитър Петър (народна носия), Кума Лиса, Кумчо Вълчо, Червената шапчица…

Между стелажите излиза Кралицата на книгите. Държи в ръката си енциклопедията “Пътешественици и изследователи”.

Кралицата:

Колко дълго ви очаквах, мои малки добри любознайковци! Щастлива съм да ви приветствам с “Добре дошли” в царството ми. Вижте моите владения, запознайте се с техните жители отблизо. А сега ще ви представя нашия ненадминат експерт в Царството на Мъдростта и Знанието – Доктор Охболи. Да правилно чухте. Доктор Охболи.

Доктор Охболи: (излиза иззад стелажите)

Здравейте, мили деца. Аз съм доктор, приятел на книгите. Но съблюдавам тяхното здраве. Да, точно така! Не се учудвайте! Книжките също боледуват. Вярно – не кихат, не кашлят, не вдигат температура, не охкат, не се оплакват.

Но те страдат.

Без да забележим, започват да бледнеят, да пожълтяват, да съхнат, да падат листовете, да се прокъсват кориците.

И тогава на помощ идвам аз с целия си лекарски инструментариум, за да подлепя книгите, да оправя листовете им, да зашия нова подвързия. Запомнете, мили деца, за да не ви се сърдят книгите и да може дълго време да приключенствате по страниците им, спазвайте следните правила!

Да ги кажем заедно и да обещаем да бъдем любезни и внимателни с книгите.

П Р А В И Л А

 

1. НЕ ПРЕГЪВАЙ КНИГАТА!

2. НЕ ОСТАВЯЙ В КНИГАТА МОЛИВ ИЛИ ХИМИКАЛ!

3. В КНИГАТА ПОСТАВЯЙ РАЗДЕЛИТЕЛ!

4. НЕ ПИШИ ПО СТРАНИЦИТЕ!

5. ВЗИМАЙ КНИГАТА САМО С ЧИСТИ РЪЦЕ!

6. КНИГАТА ЩЕ ЖИВЕЕ ДЪЛГО, АКО Я ОБВИЕШ С КАРТОН.

7. ВРЪЩАЙ НАВРЕМЕ ЗАЕТИТЕ КНИГИ ОТ БИБЛИОТЕКАТА!

 

Доктор Охболи раздава напечатаните правила на всеки ученик.

Кралицата на книгите: Успяхте ли да запомните правилата за здрави и запазени книги?

Сега щом като знаете как да се отнасяте към книгите, моля Мъдреца и Пинокио да ви връчат златния ключ на библиотеката и вашите читателски карти. По право ключа взима този първокласник, който знае най-много приказки.

Ключът се поднася на специален поднос.

Мъдрецът чете имената на първокласниците, а Пинокио раздава читателските карти.

Първокласник: Като получаваме златния ключ, ние обещаваме да обичаме и пазим книгите.

Първокласник:

Приятел съм на хубавата книга,

с вълнение и трепет я чета,

със книгата докрай света се стига

и срещам в нея моята мечта.

 Азбуката казва гатанки за книгата:

Бяла, бяла лехица

с черна, черна пшеница.

Жънем я с очите,

мелим я с главите

и с погача богата

храним си душата.

***

Не е човек, а с човека приказва.

Не говори, а ум дава.

***

Пред неукия мълчи

и не ще да разговаря,

а пред твоите очи

тя сърцето си разтваря.

***

Малка пъстра веселушка

най-добрата наша дружка,

уста няма, а говори –

тя очите ни отвори.

Кралицата на книгите:

Да, мили деца. Книгите ще стана ваши най-верни приятели още от първия учебен ден. Ще ви разкажат за Земята и Космоса с тях ще плавате към далечни брегове, ще прекосявате джунгли и пустини, ще изследвате непознати земи, ще покорявате високи планински върхове, ще надникнете в най-дълбокото място в океана, ще ви запознаят с интересни и забележителни хора. С тях вие ще ставате по-умни, по-силни, по-добри!

Появява се Червената шапчица със смутена и объркана физиономия.

Червената шапчица:

Мили деца, моля ви да ми помогнете! Тръгнах да нагостя баба. Но като вървях в гората, намирах разни загубени вещи. Ще ми помогнете ли да ги върнем в приказките? Радвам се, че всички сте тук на първия учебен ден.

В кошничката са поставени картинки или предмети, с които децата асоциират съответната приказка. Например – яйчице (“Косе Босе”), ръкавичка (“Дядовата ръкавичка”), ряпа (“Дядо и ряпа”)….

Тук е време първокласниците да получат своите учебници с кратко специално поздравление.

Азбуката:

А от мен, дечица мили, ще получите по една гатанка. (Раздава на всеки ученик листче с различни гатанки.) Когато научите ЧЕТМОТО и ПИСМОТО, ще дойдете отново, но сами, до нашето Царство на Мъдростта и Знанието с отговорите на своите гатанки. Всички ние ще ви чакаме с голямо нетърпение.  

На добър час!