Бързи, смели, остроумни по български език

Състезанието по български език е подходящо за ученици в 4. и 5. клас. И така…, ако обичате да се съревновавате и желаете да покажете колко по-силен е умът, отколкото физиката на човека, тогава предстоящото мероприятие е точно за вас, малки многознайковци. Каня ви на езиковедски дуел да (по)фехтувате с шпагите на остроумието и бързината, като демонстрирате своите знания по български език. Подгответе се за невероятно приключение, за нетрадиционни граматически решения и за непредсказуеми езикови въпроси. Имайте предвид, че всяка от задачите ще ви въвлече в лабиринта на познанието по български език, където е възможно да ви споходи жужаща пчела, игрива морска вълна или пък мастилено петно от някое старо паче перо. Но да не губим повече време, а да започваме! Пръв е този, който отговори вярно на нашата гатанка: Сестрата черна, братът бял – като клавиши на роял. (Денят и нощта)

Зоограматика на пчелите

Едни сред най-бързите и работливи животинки в света са медоносните пчели, които в рамките само на един ден успяват да посетят около хиляда цвята. Комуникират си чрез танц и всичко в живота им се движи по план според вграден вътрешен часовник. За целия си живот – от 3 до 6 седмици, една пчеличка прави около лъжица и половина мед, за което се изискват екипни умения и усърден труд. Освен трудолюбиви, пчелите са и интелигентни – доказателство е тяхната зоограматика за решаване на словесни уравнения.

Океанска граматика

Граматиката е навсякъде около нас. Не ми вярвате? Знаете ли, че дори и на морското дъно, край кораловия риф плуват различни граматически символи? Искате ли да се уверите? Да се гмурнем тогава сред океанската граматика и да поплуваме заедно с някои от граматическите символи. За смелчаците има и други езиковедски приключения.

Логограматика

Налага се сега да погледнете през логическия прозорец на граматиката, ако искате да продължите напред в езиковия лабиринт. Прочетете внимателно под-чертания текст към въпроса. Помислете и преценете какво решение да предложите. Подсказвам ви, че отговорът е същест-вително име в мъжки род единствено число. Когато вземам пет и добавям шест, получавам единадесет, но когато вземам шест и добавям седем, получавам един. Какво съм аз? (часовник)

 

История на препинателните знаци

Искате ли да научите историята на препинателните знаци? Любопитна е графичната им семантика. Така например точката илюстрира цялостна завършена мисъл, въпросителният знак наподобява кукичка за отговори, тирето прилича на мост, запетаята изразява делбата между думите, а кавичките са защитната стена на нещо неприкосновено. Стана ли ви интересно? Значи е време за нашата следваща игра. Ето и с препинателни знаци.

пътуваща граматика

Хубаво нещо е пътуването. Опознаваме нови места, срещаме се с нови хора, създаваме си емоционален споменик на преживяванията. Какво представлява споменикът ли? Тетрадка със записки. Сега дори ще си направим малък езиков експеримент, като изпишем интересни мисли. Готови ли сте? А ето и нашия специален дневник на пътешественика.

Честито на победителите в състезанието по български език!