Забавен времепоказател

Забавен времепоказател? За какво служи? Откъде да си го набавим? Колко полезен е за мен и семейството ми? … Допускам, че днешната тема ще породи подобни въпроси, но всъщност зад поетичното заглавие се крие един скромен начин за организиране на свободното време у подрастващите. Каня ви да надникнете в нашата окръжност с любими занимания и да се вдъхновите за изработване на своя собствена.

Необходими материали

За направата на времепоказателя ви е нужно парче плътен картон с размери 20х20 см, ножица, линия, молив, кабърче за подвързване, малка гумена шайба с отвор в средата, шило.

Ако не успеете да намерите плътен картон, може да изрежете две окръжности от по-тънък картон и да ги залепите. Целта е да се получи твърд дъск със свободно въртяща се стрелка.

1. Очертавате окръжност с Ø17 см.

2. Разпределяте я на 12 равни сектора.

3. Изписвате в секторите любима дейност.

4. Оформяте стрелка от картона.

5. Правите с шилото отвор в центъра на окръжността и върху стрелката.

6. Съединявате диска със стрелката. 

Алгоритъм на работа

Дизайн на времепоказателя

След като оформите своята окръжност и с помощта на линия и молив разпределите 12 равни сектора, в горния край на всеки от тях вписвате различни дейности, които подбирате според нуждите и интересите на своето дете. Например върху нашия забавен времепоказател разположихме четене, писане, рисуване, смятане, свирене на пиано, слушане на музика, в кухнята с мама, подреждане на стаята и др.

След като привършите с изработката на своя забавен времепоказател, спокойно може да поиграете на “смятане”, “четене на откъс от книга”, “писане на вълнуващи истории или дневник”, “рисуване”, “музициране”, “подреждане на стаята”, “приготвяне на вкусен обяд” и на всичко, което ви хрумне, разбира се, стига да е вписано в някой от секторите на интерактивния диск.

Приятни мигове!
Време за игра

Забавен времепоказател