Рисуваме приказката “Червената шапчица”

Коя е любимата ви приказка: “Трите прасенца”, “Спящата красавица”, “Житената питка”, “Дядо и ряпа”, “Патенцето и пиленцето”? … Ще ви покажа как да създадете свои собствени герои от приказката “Червената шапчица” и да театрализирате малка сценка с тях. Готови ли сте? Ще са ви необходими цветен моделин или пластилин, водни или темперни боички, престилка за предпазване на дрехите, ножичка, лепило, картон А4 и малко творческо настроение.

рисуваме червената шапчица

Потапяме върха на показалеца в боичка с телесен цвят (охра) и рисуваме кръг за лице на малкото момиченце. С отпечатък от палеца рисуваме рокличка и червена шапчица. Ако отпечатъците не са плътни и в тях има много бели полета, повтаряме. С молив или флумастер добавяме очички, коса, крачета и ръчички. Изрязваме внимателно нашата хартиена кукла и преминаваме към следващия герой от приказката “Червената шапчица”. 

рисуваме бабата

Потапяме върха на показалеца в боичка с телесен цвят и върху лист рисуваме главата. Над нея много внимателно правим сиво кръгче, което е прибраната в кок коса на бабата. Може после да дооформим с няколко щриха още. Под главата с щампа на палеца оформяме тялото. С флумастер или молив чертаем линии за крачета и ръчички, добавяме уста, очи и очила и болната баба на Червената шапчица е готова. Остава само да изрежем така получената кукла.

рисуваме вълка

За да нарисуваме вълка, ще използваме два различни отпечатъка. С върха на показалеца правим кръг за глава на вълка, а с цялата възглавничка на показалеца правим плосък печат за тялото му. След това добавяме с молив или флумастер четири крака, опашка, ушенца, носле, оченца и големи зъби. Когато картинката ни изсъхне, я изрязваме по външните контури и допълваме нашите “актьори” с още един.

рисуваме ловеца

Последният герой от приказката “Червената шапчица” е ловецът, който спасява бабата и малкото момиченце от страшния вълк. Ловецът рисуваме с познатите вече техники – отпечатък на кръг с върха на показалеца и щампа с оцветената възглавничка на пръста. След това добавяме очите, мустаците, устата, ръцете, краката, а за по-голяма изразителност – детайли като ловджийска шапка и нож. Изрязваме така получената кукла и сме готови за нашия театър.

проектираме фон

Тъй като действието се извършва на различни места – в гората при срещата между Кумчо Вълчо и момичето и в дома на бабата, ще изработим горски пейзаж с къщичка в далечината. Така нашата мини сцена е готова и очаква своите герои да ни разкажат приказката “Червената шапчица”.