Експериментите на Звукознайка за малчугани

Приказката на Звукознайка за месеците

И ето я на прага усмихната, вежлива – 

да прегърне своите чада нетърпелива,

къдрокоса – благоразумната Година –

дарове подготвила с премного благина.

При Януари първом се затече, че чедо първородно беше.

Здрав и много силен бе. Подире му от чистота белее.

Сетне с Февруари се здрависа. Сърдитко. Често се залисва

в играта си със снежни бури да прави детски лудории.

На любимата си дъщеричка Марта специален дар поднесе, та

с нишки бели и червени да кичи китни клонки овеселени.

Април зарадва с багри най-различни – да рисува той обича автентични

празнично ошарени яйца – възкресителят на благотворната душа.

Май омаен с аромати, птичи хор и краски най-богати.

Елегантна пелерина му наметна – енергична, многоцветна.

Класове от жито Годината донесе – на сина си Юни в скъп дар поднесе.

Че топло винаги е неговото сърчице, обгрижващо растящото зрънце.

Игра: Малчо експериментира

Характерното за всеки месец Звукознайка обяснява с интересен експеримент:

Януари

 

Изрязваме две лентички от картон, върху които прилепваме внимателно и подравнено в горната част 16 броя сламки, като всяка е с 1 см по-къса от предходната. Получава се любимата на Звукознайка панфлейта, с която пресъздаваме януарската снежна буря.

Февруари

 

 

Подреждаме в чиния сухи клонки и камъчета около тях. Намазваме ръба на чинията с вазелин. По камъчетата насипваме 12 лъжици готварска сол, след което равномерно я намокряме с 6 лъжици вода. Всеки ден добавяме с пипета по 1-2 лъжици вода. За 14 дни всичко ще е в сняг.

Март

Разделяме мислено на три равни части пластмасова бутилка от 2 литра. Разрязваме  през мислената линия от горната 1/3 част. Получава се малка фуния и едно по-голямо тяло – купа. Долната част пълним с топла вода, а върху нея поставяме фунията с ледените кубчета. Направихме си дъжд.

Април

Върху съд с кипяща вода поставяме на около 2 см., придържайки с пинсета, снопче памук. Парата, която се изпарява, се просмуква от памука, който е като облаците в небето. По този начин обясняваме природното явление дъжд. Когато памукът се напои добре, от него започват да капят капчици дъжд.

Май

В няколко солнички сипваме по един цвят от боята на прах. Върху белия лист (желателно картон) ръсим цветен прах, оформяйки дъга. След това намокряме боичките, като пръскаме вода с пулверизатор. Получава се интересна майска дъга, в която цветовете се преливат и застават по един уникален начин.

Юни

В прекрасните слънчеви дни можем да експериментираме със светлината, отразявайки я с малки огледала. По този начин се получават слънчеви “зайчета”. Според Звукознайка играта може да се превърне в гоненка, криеница или в детективско приключение с малките слънчеви зайчета.

Юли

В прозрачна чаша сипваме 1/3 количество вода и още толкова оцет. За по-голям ефект може да оцветим течността в предпочитан от нас цвят. Добавяме на малки порции 1 супена лъжица сода за хляб. Получава се химична реакция, при която започва кипене и от чашата излиза пяна, наподобяваща много лава на вулкан.

Август

Оцветяваме половин чаена чаша вода в синьо. Сгорещяваме я до кипене. Наливаме с фунийка синята гореща вода в малка бутилчица. Желателно е да бъде пластмасова. Връзваме с връвчица отвора ѝ и както е отворена бавно я потапяме в прозрачен съд, пълен със студена вода. Получава се подводен вулкан.

Септември

В плоска чиния изсипваме половин чаша прясно мляко и накапваме с капкомер течна хранителна боя на различни места. Изчакваме 1-2 минути и капваме капка веро в средата на чинията. Получава се химична реакция, при която цветовете се смесват. В така получената  палитра може да порисуваме с клечка за зъби.

Октомври

Напълваме прозрачна чаша с вода до половина. Прибавяме 1/4 количество оцет. Слагаме 1 супена лъжица сода за хляб и около 10-на зърна ориз или леща. Освен че “изригва” вулкан при кипенето на течността, зрънцата ориз (леща) започват да “танцуват” от дъното към повърхността на чашата и обратно.

Ноември

Избираме си правоъгълен елемент от голям конструктор. Поставяме на разстояние от 1-2 см. различни по дебелина ластици. Когато леко ги закачим с палец или показалец – като струни, те издават различни тонове. Може с така импровизираната “китара” да пресъздадем мелодията на ноемврийския вятър.

Декември

 

В плътен найлонов плик с цип рисуваме къща или апликираме с готово изрязани форми (триъгълник и правоъгълник) малко селце. Впръскваме малко пяна за бръснене и затваряме плътно. С палец и показалец започваме да избутваме пяната върху покривите на нашето селце – все едно са под снега.

 

Поред към Юли се затече. Приготвила Годината му беше

мидички, звезди и водорасли … из даровете морски най-прекрасни.

Сина си Август изненада с туристическа награда –

на място весело, уютно, за развлечения пречудно. 

Трудолюбивия Септември сетне майчински прегърна.

За усърдието и отговорността по майчински благослови го тя.

Пъстроцветен бе подаръкът, поднесен на Октомври.

Разнообразие от краски за неповторимите шедьоври.

Подир Ноември уважи, че силно той за лятото тъжи.

Армаган за творческия полет – музициране на “Ноемврийска пролет”.

На Декември дари тя меко, топло одеало,

за да покрие нежно всяко семенце заспало.

Звукознайка ви пожелава приятни и забавни мигове!