Как да си направим сензорно килимче?

Искате ли заедно да си направим сензорно килимче за малкия любознайко? Разбира се, на пазара със сигурност ще открием разнообразни Монтесори материали за развиване на тактилните усещания, но при наличие на въображение и нужните елементи, можем и сами да си го изработим. Важното е да сме наясно колко голямо искаме да се получи нашето сензорно килимче и да помислим върху дизайна.

Материали

Необходими са ни подложка и парченца различни материи. Подложката може да бъде кръгла, правоъгълна, квадратна, с по-големи размери или компактна, дървена, пластмасова, текстилна или картонена. Върху нея ще прикрепим чрез шиене или лепене малките парченца корк, памук, гума, метал, кожа, велур, вълна, сатен, шкурка, дърво, дунапрен, лен, канап и целофан.

Започваме с подложката. Ако е дървена, ще се наложи да я обработим с фина шкурка, за да изчистим краищата и да загладим ръбчетата, ако е от плат, желателно е да е по-плътен и да е подшит. Като вариант за подложка може да ползваме и бамбукова или тъкана постелка за хранене. Следващата стъпка е подготовка на парченцата естествени материи, с които ще сглобим нашия уникален материал за стимулиране на детската чувствителност на допир (тактилност). За улеснение може да ползваме примерната схема за сензорно килимче с уговорката, че парченцето метал не е задължително. Прикрепваме всяка от текстурите към основата и сме готови.