Графомоторика – 10 упражнения за индиректна подготовка

Графомоторика или изграждането на правилна постановка за писане е тема колкото приятна, толкова и противоречива. В своето развитие човек извървява пътя от зависимост и пасивност към активност и самостоятелност. Стъпка по стъпка малкият човек активира потенциала си. Много често родителите не са подготвени кога и по какъв начин да поднесат подходящата “храна за размисъл”. Фокусът на статията е насочен към т.нар сензорно възпитание, състоящо се в занимание на детето с множество предмети, които го подбуждат да извърши интересни упражнения с тях. А едно такова предизвикателство е формиране на умението за писане – как ръката да автоматизира графомоторната схема чрез поредица от индиректни упражнения за писане. 

Упражнение 1: “Докато играя, аз чертая”

Прикрепяте флумастер или молив към малка детска количка играчка с тиксо или ластик. Докато движи колата, детето “пише”, оставяйки следи върху листа. По този начин индиректно и без никакви усилия то упражнява своята графомоторика.

Упражнение 2: “Малкият художник”

Рисуването с тампон/гъба е част от арт-терапията за деца. Но по начина, показан на снимката, индиректно подготвя ръката за писане.

Упражнение 3: “Малкият актьор”

Прикрепете картинки върху клечки от сладолед. В минитеатър от картонена кутия с прорез фигурката оживява, а пръстите на ръката заучават моторната памет за писането.

Упражнение 4: “Малкият архитект”

Играта с малки дървени кубчета, изграждането на семпли архитектурни шедьоври  като гараж, кула, пейка и др. са подходящи упражнения за овладяване на т.нар. “пинсетен захват”, който е тъй необходим при писането.

Упражнение 5: “Малкият зъболекар”

Върху овален лист хартия изработваме макет на зъбки, залепвайки хартиени кубчета. Измиваме ги, като внимаваме да държим правилно четката.

Упражнение 6: Редене на мозайка

Играта с различна по големина мозайка не само развива зрително-двигателната координация, но и изгражда моторната схема на писането.

Упражнение 7:

Поставяме върху ръката ластична гривна. Леко я изтегляме и усукваме в единия край. Промушваме молив между палеца и показалеца, така че да влезе в получената примка. След това пръстите на ръката сами се подреждат.

Упражнение 8:

Подреждане на дървен пъзел с вгнездяване на елементите посредством захващането им за малки дръжки е също индиректна подготовка на пръстите на ръката за писане.

Упражнение 9: “Малкият помощник”

Когато простираме дрехи, спокойно може да потърсим помощта на малките сръчни ръчички, които  да поставят щипките върху дрехите. Упражняваме пинсетния захват. 

Упражнение 10: Малкият сладкар”

Играта с пластилин развива фините движения на ръката. Изрязвайки с формички пластилиновите сладки, детето раздвижва китката на ръката, интуитивно подрежда пръстите в правилна постановка за придържане на малки предмети, а това е също трениране на ръката за писане.