Детската сръчност и летните вдъхновения

Здравейте, скъпи любознайковци. Спомняте ли си преди време бях ви поканила да поиграем на нещо специално. Показах ви как да си направим океан в бутилка. Ако все още не сте си направили малкото моренце, сторете го, защото днес ще добавим към него някои животинки. Пригответе си пластилин, мидички, рапани, камъчета и да започваме. 

Винаги, когато се срещнете с морето, не пропускайте да си вземете мидичка или рапанче от него за спомен. Морето е щедро и затова често с вълните си постила по пясъчната ивица безброй подаръци за своите любимци – децата. Ако имате достатъчно спомени от морето, то може с помощта на малко пластилин да ги съживите и да населите с тях своя океан в бутилка. 

Вземаме зеления цвят пластилин и откъсваме пет еднакво големи парченца, които оформяме като малки топчета, големи колкото грахови зрънца, след което ги притискаме леко. Откъсваме едно по-голямо парченце, от което с притискане оформяме главата. Вземаме едно от по-малките кръгчета и го срязваме на две части за опашка на костенурката. Сега съединяваме всичко с празната черупка от охлюв и сме готови. 

Как да си направим морска костенурка?
Как да си направим морски охлюв?

Ще си вземем малко син пластилин, от който с разточване и притискане ще оформим тялото на нашия охлюв. Правим му цветни очички, поставяме му истинска черупка за къщичка и сме готови. Знаете ли, че в в студените води край Антарктида този вид малки охлюви се придвижват във водата, като размахват своите крилоподобни израстъци и затова някои ги наричат морски пеперуди. Те махат с подводни криле досущ като пеперудите.

От оранжевия пластилин ще си откъснем пет парченца с големината на грахово зрънце и ще ги разточим между пръстите си, докато заприличат на тънки солети. Откъсваме малко по-голямо парче (колкото домат чери) и го овалваме на гладка топчица. От него ще оформим тялото на нашия рапан. Правим му очички от малко бял и черен пластилин, прилепваме петте крачета и го поставяме в истинската черупка.

Как да си направим рапанче, за да развием детската сръчност?

Разбира се, в списъка с морски животинки може да се появят нови и непознати същества, но не бива да се притеснявате. По-важното е да стимулираме детската сръчност и въображение.