Сценарий за 15 септември

15 септември е специален ден. Той идва с последните летни усмивки и с първите есенни багри. Носи със себе си обещания за много знания и букет от пъстри емоции. Изпълнен със светлина и удовлетворение, той широко разтваря дверите на познанието и приканва школниците да се съберат и заедно да преминат през прага на непознатото, необятното, вълнуващото.

Тържественото откриване на новата учебна година е истински празник. Независимо дали за малки, или за пораснали деца всяко начало носи със себе си надеждата за по-добро, за по-красиво, за по-стойностно. В този ред на мисли споделям примерен сценарий за откриване на учебната година, който няма претенции да е аткрактивен или модерен, но със сигурност създава радостно и празнично настроение. Ако във вашето училище се спазва традицията по вдигане на знамена, желателно е да случи в началото на събитието. 

Вдигане на знамето

Химн на Република България

Химн на Европа

Тържествено откриване

Водещ 1:    Отново за учебната година разкри училището днес врати.

                    Звъни звънец из цялата родина – в села и градове, навред кънти.

Водещ 2:    И ние, хилядите ученици, към този звън летим като орляк

                    и с бодрите си, весели редици изпълваме училището пак.

Водещ 3:    Септември е. И пак петнайсти! Ден на първите неща.

                   Ден тържествен, ден сияен, озарен с усмивки на деца.

Водещ 1:   В мекото есенно утро днес цяла България прозвънва от медения глас на безброй училищни камбани. В този празник на знанието и науката отново сме заедно, копнеещи да се съберем със своите приятели, нетърпеливи да потеглим към необятните хоризонти на доброто и красивото.

Водещ 2:   Днес ще чуем първия училищен звънец за новата учебна година и устремени от сладкогласния му звук, ще се отправим към класните стаи. Защото знаем, че тук е нашият живот, тук са нашите успехи, тук даваме простор и полет на мечтите си, тук градим бъдещето си.

Водещ 3:   Мили първокласници, колко много се вълнувате сега! В очите ви горят искриците на любознанието. В гърдите ви туптят изпълнени с обич сърца. С какво нетърпение очаквахте този ден! Днес вие за първи път ще прекрачите прага на класната стая! Ще усетите колко приятно е тук, в училище. Елате при нас, ние ви подаваме ръка и ви подкрепяме!

Първокласник:  Да си първокласник – то не е шега!

                              Колко много грижи имам аз сега!

                              По часовник ставам – времето следя.

                              Пиша, пиша букви и чета на глас,

                              и разказвам ясно, и внимавам в час…

                              Много, много грижи имам аз сега.

                              Да си първокласник – то не е шега!

Водещ 1:   Неописуемо е вълнението на родителите в днешния празник. Тази дата им спомня неповторими трепети, връща ги в най-щастливите дни от живота им, припомня мечтите и идеалите от собственото им детство, а в детето до себе си днес те влагат надеждите за прекрасното му бъдеще.

Водещ 2:   До своите ученици стоят сега и учителите, изпълнени с мисълта за голямата отговорност на благородното си дело – да въведат през духовните двери на познанието своите възпитаници. Нелека е задачата на учителите. За тях са огромните пъстроцветни букети, слънчевите усмивки, протегнатите ръце, отворените за обич сърца.

Водещ 3:  След минути ще чуем гласа на звънеца и ще започне първият час на класа. Нека тръгнем с въодушевление и усмивки към класните стаи. Нека си пожелаем:

Водещ 1:  Да бъдем старателни ученици, защото учението е светлина!

Водещ 2:  Да бъдем отговорни, защото това е ключът към успеха!

Водещ 3:  Да бъдем търпеливи и упорити, защото всичко се постига с труд и учене!

Водещ 1:  Да бъдем добри и всеотдайни, защото добротата и приятелството побеждават несгодите!

Песен за 15 септември

Водещ 2:   Нека пребъде този ден! Нека училището остане храм на знанието и човечността!

Водещ 3:   Успех, приятели! На добър час и добра сполука!

Водещ 1:   Радостта е още по-голяма, когато има с кого да я споделиш. Днес заедно с нас са: ………………….

Водещ 2:   По традиция всяка учебна година се благославя със сърдечното приветствие на директора на нашето училище. Заповядайте!

Директорът произнася слово за 15 септември. Удряне на звънец, поръсване с вода и здравец, влизане по класните стаи