Съчинение по зададена илюстрация

Създаването на съчинение по една-единствена илюстрация изисква да помислим върху няколко основни неща, най-съществено от които е разпознаването на детайлите. Именно в щрихите на заден план е допустимо да се крие важна информация за времето и мястото, където би могло да се случи действието, което ще опишем в нашето съчинение. Разбира се, най-значими са участниците в предстоящата случка.

Разглеждаме добре картинката, за да откроим външния вид, цвета на косата, облеклото, аксесоарите или принадлежностите, с които нашите герои разполагат. Според позата на тялото – седнали, изправени, наведени – подбираме най-точните глаголи, за да назовем какво правят участниците. Изражението на лицето също би ни подсказало много детайли, с които да обогатим повествованието или описанието в писмения текст.

И така. Пред нас е графика с Пипи Дългото чорапче и нейните приятели – Томи и Аника. Как да започнем да пишем съчинение?

Илюстрация

алгоритъм

Примерен вариант за съчинение по зададена илюстрация 

През един слънчев ден Пипи покани своите приятели на гости. Някъде по обед децата се събраха в двора на къщата. Потърсиха по-сенчесто място, където да седнат. Започнаха да си говорят какво щяха да правят през предстоящата ваканция. Пипи беше приготвила вкусни курабийки и нагости с тях Том и Аника. Внезапно се появи лек ветрец, който изпълни въздуха с аромат на пролетни цветя. Децата се учудиха откъде идваше този приятен мирис. Огледаха се и видяха цъфналите край оградата лалета и нарциси. Това подсказа на Том идея и той предложи на момичетата да посадят през ваканцията още от тези дъхави цветя.