- Детски център Совичка - https://sovichka.eu -

Полезни съвети за насърчаване на детската фина моторика

Стимулиране на фините движения на детската ръчица? Какво пък е това? И защо е толкова важно?!

На езика на педагогиката фина моторика е онази поредица от индиректни упражнения за формиране и развиване на графомоторните и речеви умения у подрастващите. Освен това нивото на речевото развитие, както и на детската мисъл много зависи от степента на развитие на фините движения. Ето защо е необходимо от ранна възраст да обръщаме внимание с какви играчки играе нашето дете и по какъв начин манипулира с тях. Пазарът е залят с говорещи, светещи, ходещи и какви ли не играчки. Но първото нещо, когато избираме играчка за детето си, е с нея да дадем точен отговор на въпроса – каква потребност има моето дете и какво в неговото развитие стимулира точно тази играчка? Оказва се, че речта като умение в много малка степен се стимулира от играта с играчките. Колкото и да говорят, пеят и шумят т.нар. интерактивни играчки, в даден момент детето спира да повтаря след тях, губи интерес и ги оставя встрани като нещо ненужно. Защо се получава така? Отговорът е ясен – емоционалното насищане в интеракцията с тази играчка е избледняло и познавателният процес спира.

Психолого-педагогическата практика показва, че играта е равнозначна със същността на детето. Целта на играта в ранна възраст е манипулиране с различните предмети, експериментиране с тях и в крайна сметка обследване на околната среда. Така – играейки, боравейки с предметите, децата научават какво е топло и какво студено, какво е солено, и какво – кисело, какво е леко и какво – тежко. Да. Хубаво. Добре. А какво научава едно дете, натискайки няколко бутона? Ще се появи ли у него Желание и Интерес да нарисува или напише нещо? А ще може ли да закопчее ципа или копчетата на якето си, за да се предпази от студения вятър навън?

Предлагам ви няколко полезни занимания за развиване и стимулиране на детската фина моторика:

Разбирането на пинсетния захват ще позволи на всеки родител да предложи такива дейности на детето си, които да мотивират развиване на графомоторните умения. Илюстрацията показва възрастовите особености при усвояване на способността у децата да пишат. Видно е, че първоначално моливът се хваща с цяла ръка и постепенно се обгръща от три пръстчета – палец, показалец и среден пръст. Захватът от палец и показалец се определя като пинсетен и предхожда формирането на правилната постановка за писане. Но благодарение на него мускулатурата на ръката укрепва и подпомага автоматизация на  двигателната схема за писане, рисуване… Пинсетен захват може да се постигне чрез:

Философията за формиране на графомоторни умения никак не е сложна. Тя може да бъде представена по този начин:

1. Отделяне на време за поощряване на самообслужването на детето

2. Участие в домакинството

3. Предпочитани играчки за малчугана

4. “Претворяване” на предмети от бита в играчки

5. Арт дейности

 

Добавете и вие нещо в списъка, което да стимулира упражненията за фина моторика.