Исторически репортаж от Сан Стефано

Добър ден, дами и господа!

Намираме се в къщата на Симеоноглу в Сан Стефано на брега на Мраморно море, откъдето излъчваме нашия извънреден репортаж. Днес, 3 март, в 17:00 ч. дипломатите на Османската империя – Савфет Мехмед паша и Садуллах бей, и представителите на Русия – граф Игнатиев и Александър Нелидов, подписаха дългоочаквания прелиминарен мирен договор. Церемонията се състоя в Голямата стая на жилището, която е разположена на втория етаж на сградата. След бурни дебати, уточнения и корекции официалните лица сложиха подписите си върху клаузите на Санстефанския договор.

Документът бе подписан в дома на Симеоноглу, където се намира главната квартира на руските генерали. Просторната зала, през чиито прозорци могат да се видят морската шир и църквата „Свети Стефан“, събра делегатите около кръглата маса. Представителите на Османската империя възразиха срещу предварителните граници на България и Сърбия, тъй като значителни части от териториите на империята щяха да бъдат откъснати. Те настояха да бъдат преразгледани и някои от предварителните уточнения по примирието, което наложи впоследствие да се нанесат корекции.

Настроението на вече напусналите сградата дипломати изглеждаше приповдигнато и удовлетворително от края на днешното събрание. На въпроса ни към граф Игнатиев „Можем ли да смятаме договора като окончателен документ за края на Руско-турската война?“ той ни увери положително, но допълни, че ще се наложи да се свика международна делегация, тъй като някои от клаузите засягат интересите на други европейски държави.

По-важното за нас, драги зрители, е, че дипломатическият почерк отсъди края на една война и възкреси от мрака Княжество България.

Бъдете здрави и останете със следващата ни рубрика – „Към висините“.